top of page

Scurt ghid de interpretare a barometrului

Actualizată în: 11 mai 2019

Prognoza vremii se face prin colectarea a cat mai multe date despre starea actuala a temperaturii, umiditatii si presiunii atmosferice, iar apoi determinarea fenomenelor urmatoare pornind de la tiparul istoric. Deoarece intelegerea noastra despre vreme este inca limitata, prognozarea acesteia pe perioade lungi devine dificila.


Exista multe site-uri si aplicatii care ne pot oferi o varianta despre cum ar putea evolua vremea, cateva dintre ele sunt: passageweather.com, predictwind.com, windy.com, severe-weather.eu.


Mai jos sunt cateva ponturi utile pentru a putea citi corect schimbarile atmosferice care se petrec jurul tau.


Chiar daca nu este vizibil, presiunea aerului influenteaza vremea, mai exact diferenta de presiune dintre masele de aer. Pe scurt, soarele incalzeste pamantul, iar acesta incalzeste aerul din apropiere. Incalzindu-se, aerul devine mai putin dens, ceea ce il face sa urce. Cu cat urca mai mult, acesta se raceste, devine mai dens si incepe sa coboare. De aici putem trage concluzia ca masele de aer cald (High-H) au o presiune mai mare decat masele de aer rece (Low-L). Daca presiunea este mai scazuta de 1000-1004 mb este un semn clar ca vremea este influentata de un front de aer rece.

Cea mai la indemana unealta pentru identificarea schimbarilor de presiune ramane istoricul barometru.

Daca navigati intr-o zona cu vanturi slabe, iar presiunea se schimba rapid – 1mb sau mai mult pe ora – urmeaza o intensificare puternica a vantului. Directia schimbarii de presiune, fie ca aceasta creste sau scade, nu este relevanta pentru masurarea vitezei vantului, doar magnitudinea. O crestere a presiunii ne va indica apropierea unui front de aer cald (High) deci imbunatatirea vremii, iar un front de aer rece (Low) ne ve indica o vreme furtunoasa, cu sanse sporite de ploaie. Cu cat urmaresti mai mult schimbarile atmosferice dintr-o anumita zona, cu atat mai usor iti va fi sa anticipezi starea vremii viitoare. Ceea ce vei observa va fi tiparul schimbarilor de presiune, umiditate, temperatura si vant. Din acest motiv se intampla deseori ca un localnic sa intuiasca vremea pentru zona in care traieste mult mai bine decat site-urile de specialitate . Urmatorul tabel poate fi folosit pentru interpretarea schimbarii de presiune:



In anul 1805 Francis Beaufort, pe atunci ofiter in Marina Regala, a elaborat Scara Beaufort, care a devenit astazi cel mai raspandit sistem de masurare a intensitatii vantului.


Cu cat extindem supravegherea tendintei presiunii atmosferice pe perioade mai lungi de timp: 3, 6 sau chiar 12 ore cu atat vom putea avea o prognoza mai exacta. Multe barometre electronice sunt dotate cu o functie de prognoza simpla, care ia in considerare presiunea din ultimele ore pentru a interpreta vremea ce urmeaza. De multe ori aceasta prognoza este adevarata pentru urmatoarele de la 6 pana la 24 de ore.


Reguli generale pentru folosirea barometrului in prognozarea vremii locale:


1. Cresterea presiunii atmosferice indica cer senin, fara precipitatii, temperatura va scadea usor.

2. Descresterea presiunii indica apropierea unui front noros, care se apropie aducand vant, posibile precipitatii, semnalizat de o initiala crestere usoara a temperaturii.

3. O scadere moderata si pe o distanta lunga de timp a presiunii indica trecerea la distanta a unui front de aer rece, dar care nu va influenta vremea in locul masurarii.

4. O scadere mica, dar brusca a presiunii indica o turbulenta in apropiere, de cele mai multe ori aduce vant si ploi de vara.

5. O scadere mare de presiune indica apropierea unei furtuni in urmatoarele 5-6 ore, dupa regula din tabelul de mai sus.

6. O scadere mare de presiune, desfasurata pe o perioada lunga de timp indica apropierea unei perioade lungi de vreme mohorata. Daca valoarea barometrului va urca inainte de a incepe sa scada, vremea rea va fi cu atat mai pronuntata.

7. Cand barometru indica o presiune medie sau chiar putin mai ridicata decat media si observam o crestere brusca a presiunii, aceasta va fi urmata de o scadere semnificativa si indica apropierea unui front de aer rece.

8. O crestere rapida a presiunii cand aceasta este scazuta inseamna o perioada scurta de vreme buna.

9. Cand presiunea creste consistent pe o perioada lunga de timp este un semn ca urmeaza o vreme buna pentru multe zile.



 

Pentru intrebari nu ezitati sa ne contactati la office@bluewaterclub.ro

17.899 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Alarme AIS

bottom of page