top of page

Alarme AIS

Unul din marile beneficii ale AIS-ului (Automatic Identification System) este posibilitatea de a seta pe anumite plottere sau softuri de navigatie alarme care sa te antentioneze cand esti in apropierea unui alte nave, evident, echipata cu acest dispozitiv. Sistemul este obligatoriu pentru nave mai mari de 300 tone si pentru toate pasagerele, indiferent de dimensiuni,. Pentru aceste nave exista AIS-ul clasa A, mult mai sofisticat decat cel clasa B folosit pe ambarcatiunile de agrement.

Acest sistem anticoliziune face navigatia mult mai confortabila atunci cand traversezi o schema de separatie, in apropierea porturilor sau a stramtorilor cat si pe vreme rea, cu vizibilitate scazuta.

Exista doua alarme care se pot seta in cele mai multe cazuri:

- Closest Point of Approach (CPA), adica cat de aproape lasi o nava sa se apropie de tine inainte ca alarma sa sune;

- Time to Closest Point of Approach, adica cat timp iti acorzi pentru a incepe manevra de evitare;In imaginea de mai sus se vede o zona de protectie in jurul ambarcatiunii de CPA=1 mila si un TCPA=5 min.

Avand in vedere ca nu toate ambarcatiunile au un sistem AIS, prezenta radarului setat si el pe alarma poate asigura o protectie sporita.

Ambele sisteme nu elimina insa necesitatea carturilor de veghe.


Ioan Cobzarenco

PS Majoritatea informatiilor au fost preluate de pe site-ul www.digitalyacht.co.uk prin amabilitatea Mr. Nick Heyse.

132 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page