top of page
Poza scriitoruluiioan.cobzarenco

Mase de aer si fronturi atmosferice

Dacă aerul pe un teritoriu cu un diametru de 1600 km și mai mult are aproximativ aceeași temperatură și umiditate, o numim o masă de aer.

Zonele tropicale încălzesc aerul de deasupra lor,apar mase de aer cald, în timp ce regiunile polare răcesc aerul formand mase de aer rece.

Planul vertical de separate a doua mase, una de aer rece și una de aer cald se numeste front.

Dacă aerul rece se deplasează înainte, atunci partea din față este numit front rece, iar dacă aerul cald se mișcă înainte, partea din față este numit front cald.. De ce trebuie să urmarim fronturile? Ele aduc o schimbare a vremii iar norii și precipitațiile sunt de obicei formate de catre fronturi.


Simbolurile pentru frontul rece si frontul cald

Aerul stabil este cel care se răcește mai puțin de 1 ° C pentru fiecare 100 de metri de înălțime. Dacă aerul la fiecare 100 de metri se răcește cu mai mult de 1 ° C, atunci aerul se numește instabil.

Pentru a afla in ce fel de zona ne aflam, se foloseste termenul de CAPE (Convective Available Potential Energy) , se masoara in J/kg si orice valoare mai mare de zero indica posibilitatea aparitiei fenomenelor de oraj (thunderstorm). Site-ul www.predictwind.com ofera valorile inicelui CAPE.

Dacă un front rece intră în aer stabil, atunci acesta aduce, de obicei, furtuni . insotite de fulgere si tunete.

Dacă un front rece înlocuiește aerul instabil, se formează de obicei nori stratificați, iar apoi cerul devine clar (de aceea piloții preferă acest front).

De obicei, frontul rece trece în câteva ore.

La trecerea unui front cald, cerul este de obicei complet acoperit la o distanță mai mare de 2.400 km. Fronturile calde trec cu ploi, uneori cu furtuni.

Fronturile calde trec în câteva zile.

(preluat partial de pe site-ul www.windy.com cu completari ale autorului)

Ioan Cobzarenco

964 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page