top of page

Comunicații offshore (I) Iridium Go!

Iridium Go!

Asa cum bine stiți, pe mare comunicațiile sunt esențiale, în primul rand pentru aspecte ce țin de siguranța pe mare, de necesitatea accesarii datelor meteo actualizate și nu în ultimul rand din motive de confort psihic, știind că cineva de la capătul firului te poate ajuta în caz de urgențe medicale, tehnice etc.


Iridium Go!
Iridium Go!

Dacă în zonele costiere sau chiar și în zonele mai circulate exista alternativa telefoanelor mobile sau a statiilor radio VHF, în cazul traversadelor peste mari și oceane sau la distanțe mai mari de 30-50 de mile de uscat singurele optiuni de comunicare raman statiile SSB (despre care vom discuta în alt articol) și telefoanele/terminalele cu acces la satelit.

Am promis mai demult ca voi reveni cu un articol mai amplu despre noul aparat Iridium Go! produs si comercializat de catre Iridium. Produsul nu este doar un nou telefon necesar comunicarii prin satelit, ci un dispozitiv inovativ care se leagă la reteaua de sateliți Iridium, iar utilizatorii (maxim 5) se pot lega prin WiFi cu smartphone-urile sau tabletele personale la el și implicit la rețeau Iridium. Prin aplicatiile proprietar Iridium (iOS, Android) practic orice telefon mobil se poate transforma în telefon prin satelit, permițând ca pe langa comunicatiile de voce să se efectueze si comunicatii de date.


Constelația de sateliți Iridium

Despre reteaua de sateliti Iridium ar trebui facute cateva mici precizari de ordin tehnic si comercial. Conform Wikipedia, constelația de sateliți Iridium (așa cum mai este denumită) este o rețea de sateliți care oferă servicii de voce și date, telefoanelor prin satelit, pagerelor și transponderelor pe întreaga suprafață a Pamântului. Iridium Communications este proprietară, operează rețeaua și vinde echipmantele și serviciile de acces la retea.


Initial a fost concepută de Bary Bertiger, Raymond J.Leopold and Ken Peterson în 1987 (fiind protejată prin patent de către Motorola în numele celor trei in 1988) și după aceea dezvoltată de Motorola pe baza unui contract până în anul 1998, 1 noiembrie, data când rețeaua a devenit operațională și intrată în circuitul commercial

In present, constelația Iridium este constituită din 66 de sateliți aflați pe așa numita orbită joasă a Pământului la 781 de km. Calculele ințiale au arătat că pentru acoperirea întregii suprafețe a Pământului sunt necesari 77 de sateliți, de unde si denumirea de Iridium, metalul cu numărul atomic 77.


Iridium a folosit SpaceX pentru lansarea ultimei generații de sateliti
Iridium a folosit SpaceX pentru lansarea ultimei generații de sateliti

Fiecare satelit suporta pana la 1.110 convorbiri telefonice simultane la 2400 bit/s si cantareste aproximativ 700 kg. Aceasta viteza ne aduce aminte de perioada preistorica a conexiunilor prin dial-up și, așa cum veți vedea în timpul testelor, acest aspect este cel mai suparator în anumite circumstanțe.

În acest moment, Iridium a lansat noua generație de sateliți numită Iridium Next care se asteapta sa fie pe deplin operațională pana la sfarsitul anului 2018. Aceasta va furniza o viteza de 128 kbit/s pentru terminalele mobile și pan la 1,5Mbit/s pentru terminalele existente Iridium OpenPort iar pentru terminalele fixe va furniza o viteza de pana la 8 Mbit/s. Din pacate, in acest moment doar doua terminale, destinate serviciului Iridium Certus aferent Iriudium Next, exploatează la maxim capacitatea de viteza a retelei, Thales și Sailor 4300, care au un pret de vanzare de aproape 8.500 USD.


Revenind la terminalul care are deja doi ani de cand a fost lansat, Iridium Go!, acesta a fost testat în doua traversade peste Atlantic și se dovedește, chiar și la momentul scrierii articolului deosebit de util, pentru orice echipaj care are nevoie de date sau comunicari cu tărmul în regim offshore.


Aparatul pe care l-am achizitionat prin intermediul site-ului predicwind.com, atat de cunoscut navigatorilor pentru prognozele meteo, are integrat în el aplicația Offshore de la Predictwind. Atenție, a nu se confunda cu aplicația de bază Predictwind. Aplicația Offshore are un menu suplimentar de control a terminalelor satelit prin care se doreste download-area prognozelor de vant, sub forma cunoscută de grib-uri și un management mai bun al comprimării datelor.

Predictwind avea o ofertă legată de aplicațiile lor, contul de pe site și terminalul Iridium Go!, dar provider-ul de telefonie prin satelit este o firmă cunoscută din SUA, satphonestore.com care, ulterior am aflat că are filiale și în Europa. Acest aspect este important din punct de vedere al taxelor vamale care s-au ridicat la 1.200 lei. La acestea trebuie adăugat și TVA-ul.

Mai jos aveți costurile de achiziție . Între timp acestea sunt mai scăzute cred că undeva la 825 EUR pe amazon.com.


Costuri achiziție echipament și exploatare

Iridium GO!, SIM Card, Wall Mount, Antenna, 40 Foot LMR400 Antenna Cable Kit (US$1,190)

One Additional SIM Card (US$10)

Additional Battery ($US67)

Rigid Nylon Carry Bag with Karabiner (US$35)

GO! Unlimited Plan($50) - Highly Recommended - The most popular plan to save money

FedEx International Expedited $185


Ce gasești în cutie


În cutie găsești terminalul care este foarte bine construit, simplu și deosebit de robust, avand o antenă culisantă integrată în el, un display foarte mic cu doar două linii de afisaj; antena exterioară care este absolut necesară, având în vedere că terminalul l-am montat interior; un suport util ce permite montarea și scoaterea lui facilă în cazul în care se dorește transportarea lui în grab bag; cablul pentru antena exterioara si adaptor necesar conectarii la terminal precum și suport pentru montat antena.


Atentie mare la montajul antenei exterioare, aceasta avand nevoie de cel putin 3 metri liberi pe plan orizontal, orice rabat ducand la pierderea semnificativă a puterii de a receptiona semnalul satelitilor. Ghidul care însoțește terminalul este ușor de urmat iar montajul se poate face de orice persoană care are abilități tehnice minimale.


Aplicatiile Iridium Go! și Iridium Mail.
Aplicatiile Iridium Go! și Iridium Mail.

După instalarea fizică, introducerea cartelei sim și activarea acesteia de către providerul de telefonie prin satelit, am instalat aplicațiile. Iridium a ales sa făcă doua tipuri de aplicații: Iridium Go! dedicată telefoniei, sms-urilor, twitter-ului, tracking-ului și un buton de SOS, în timp ce Iridium Mail este dedicate e-mailurilor transmisiunii de date, aplicațiilor de vreme, Twitter și Facebook.

Ambele aplicații trebuie instalate și configurate. Instrucțiunile sunt relative accesibile dar necesită în anumite cazuri o atentă citire, având în vedere că acestea diferă de cele commune cu care ne-am obișnuit. Recomand să vă alocați cel putin 2-3 zile de utilizare intensivă pentru a configure corect toate setările și a vă obișnui cu utilizarea.


Utilizare


În urma utilizarii sale intensive, peste 14.000 de mile, aparatul a funcționat ireprosabil mai ales pe partea de mesaje sms, abonamentul ales (aprox 100USD/luna) cuprinzand un numar de mesaje nelimitate. Aceasta optiune este utila mai ales daca doriti sa faceti trackingul ambarcatiunii sau aveti un echipaj mai numeros care suporta greu despartirea de cei dragi. In ce priveste vocea cam in 70% din utilizare a functionat ireprosabil. In cele 30% fie nu era o acoperire foarte buna fie pe anumite terminale smartphone se comporta diferit. În general se auzea cu o intarzire ciudată, mai ales pentru noi cei obisnuiti cu calitatea actuala a convorbirilor. De aceea am preferat folosirea mesajelor sms sau a emailului pentru mesaje mai mari. Atentie insa la e-mailuri ca in cazul unei conexiuni bune dureaza si pana la 10-15 minute download-area unui email de 100 Kb. Nici vorba de fotografii la dimensiuni standard sau documente atasate. Aplicatia are un management bun al volumului de date si te atentioneaza inainte de a cobori un e-mail sau un fisier de pe server cu privire la dimensiunea lui avand mai multe optiuni de optimizare.

Aceeasi situatie si cazul grib-urilor dar, în general, în cazul traversadelor timpul nu constituie o problema majora. In cazul buletinelor meteo exista optiunea, în aplicatia Offshore, de download prin satelit, doar a buletinelor GMDSS de pe întreg mapamondul. Fisirele nu depasesc 3 kb pe regiune. Aceasta optiune s-a dovedit foarte utila. Mai nou, Iridium a primit aprobarea in mai, 2018 din partea IMO, sa devina provider GMDSS.


Concluzie


În concluzie, avînd în vedere ca standardele actuale de siguranță impuse de organizatorii unor curse ofsshore renumite (ARC, TRANSPAC etc) impun dotarea ambarcațiunilor de agrement participante cu un mijloace de comunicare prin satelit, singure sau concurent cu un SSB, avand în vedere pretul si versalitatea sa în utilizare, recomand cu caldura Iridium Go! pentru standarde minimale de comunicatii si transmisii de date în mediu offshore. Desi exista concurenti sub aspectul retelei de sateliti și/sau terminale, Iridium este singura retea de sateliti, pole to pole, de aceea pentru cei mai temerari care se încumetă să navigheze în regiunile extreme, nordice sau sudice, aceasta retea ramâne singura alternativa de comunicare în acest moment.


Argumente pro si contra.


Pro: Functionalitate, practic oricare din 5 membri din echipaj poate raspunde la telefon, mesaje sau poate initia mesaje si convorbiri de urgenta. Mult mai intuitivă comunicare prin intermediul aplicatiilor. Functioneaza foarte bine cu sistemele de fisiere tip GRIB și are acces si la bulletin GMDSS. Pret de achizitie si plan de date si convorbiri nelimitat.

Contra: necesita doua device-uri – terminalul Iridium Go! si un smartphone. Recomand baterii de rezerva. Nu rezista mai mult de 24 ore în caz de utilizare medie.Viteza de transmisie date. Tracking-ul necesita înregistrare la predictwind.com. Alaturat tracking-ul ambarcațiunii Cassiopeia https://forecast.predictwind.com/tracking/display/Cassiopeia Antena exterioara nu are GPS, caz in care daca terminalul aflat in interior nu are semnal GPS nu va transmite coordonatele de tracking corecte.


Liviu CHIRIC


252 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page