top of page
Poza scriitoruluiioan.cobzarenco

Directiva europeana privind ambarcatiunile de agrement

Actualizată în: 28 nov. 2018

In anul 1994 a fost adoptata Directiva 94/25/CE, cu putere de lege pentru statele membre, referitoare la ambarcatiunile de agrement cunoscuta ca Recreational Craft Directive, pe scurt RCD. Prin uniformizarea cerintelor de siguranta la nivelul UE statele au trebuit sa elimine cerintele nationale, lucru ce a dus la crearea unei piete unice si in domeniul ambarcatiunilor de agrement. Directiva a fost amendata in 2003 ca, apoi, in 2013 sa fie elaborata o noua versiune.

RCD se aplica tuturor ambarcatiunilor de agrement cu lungimea cuprinsa intre 2.5 m si 24 m si cuprinde, in principal, elemntele de siguranta care trebuie indeplinite pentru a putea fi puse in serviciu in UE.

Directiva este construita in termeni generali, care acopera toate aspectele, incepand cu stabilittea si terminand cu luminile de navigatie, sistemul de ancorare sau cel de carma. Pentru fiecare aspect, textul face trimitere la 70 de standarde ISO unde sunt prezentate cerintele in detaliu. Doar ca un exemplu, EN ISO 15085 face referire la sistemul de pompare a apei din santina.

Un exemplu despre importanta respectarii cerintelor din RCD o reprezinta accidentul nefericit in care trei romani si-au pierdut viata in Canalul Manecii atunci cand un pescador a trecut la foarte mica distanta de barca in care se aflau. Anchetatorii au constatat ca apa din siajul navei de pescuit a scufundat barca, fara ca ea sa fi suferit vreo coliziune.

Barca a fost construita la inceputul anilor '70 pentru a fi folosita pe ape interioare dar vanduta ca potrivita si pentru navigatia pe coasta maritima. Pentru o astfel de utilizare, conform cu directiva aparuta dupa 20 de ani de la constructia barcii, ambarcatiunea ar fi trebuit sa respecte cerintele pentru categoria C. In acest caz, oglinda pupa ar fi trebuit sa aiba minim 470 mm si nu 250 cat avea ea si ar fi trebuit sa aiba pompa de santina.

Directiva cere ca pe fiecare barca sa existe fixata de catre fabricant o placuta cu urmatoarele informatii:

- Numele fabricantului;

- Marca "CE"

- Categoria pentru care a fost proiectata barca;

- Incarcarea maxima recomandata;

- Numarul maxim de persoane la bord atunci cand barca navigheaza;


Exemplu de placuta de marcare

Literele A,B,C,D de pe placuta se refera la categoriile pentru care barca a fost proiectata, dupa cum urmeaza:

- A. OCEAN: navigatie oceanica extinsa unde vantul poate depasi Forta 8 Beaufort si valurile pot depasi 4 m in inaltime;

- B. OFFSHORE: navigatie oceanica unde vantul poate atinge Forta 8 Beaufort si valurile pot ajunge pana la 4 m;

- C. INSHORE: navigatie in apropierea coastelor, golfuri sau lacuri unde vantul poate atinge Forta 6 Beaufort si valurile pot atinge 2 m inaltime;

-D. SHELTERED WATER: navigatie pe lacuri mici, rauri sau canale unde vantul poate atinge Forta 4 Beaufort si valurile pot atinge 0.5 m;

Numarul de persoane maxim admis in conditiile Directivei este de 11 persoane, dupa care ambarcatiunea se supune reglementarilor navelor de transport pasageri.

276 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

コメント


bottom of page