top of page

Pregătirea ambarcațiunilor pentru sezonul rece

Actualizată în: 23 oct. 2018


Acum când sezonul de sailing la Marea Neagră s-a încheiat, proprietarii de bărci, dacă nu au plecat deja spre zone mai calde, caută să le pregătească pentru iarnă. Deși cea mai bună metodă de a proteja o ambarcațiune este să o folosești, totuși datorită condițiilor de climă rece de la noi, acest lucru este mai dificil. De aceea am cules pentru proprietarii de bărci și nu numai, o serie de sfaturi pentru pregătirea bărcilor pentru sezonul rece, în speranța că în primăvară le veți găsi din nou în formă pentru noi călătorii și aventuri.


ASIGURAȚI-VĂ CĂ BARCA ESTE ÎN SIGURANȚĂ PESTE IARNĂ


Prevenirea pagubelor este cel mai important aspect al iernării unei barci. În cazul în care barca este lăsată în apă, asigurați-vă că este într-o locație protejată, de preferință și sub supraveghere permanentă. Întrucât pe litoralul românesc iernile friguroase pot duce chiar la înghețarea apei de mare, asigurați-vă că există cineva care poate sparge gheața în cazul în care ea se formează. Foarte util este să urmăriți prognoza în special temperatura exterioară și să țineți legătura cu administratorii marinei/portului. Din fericire cele câteva marine de pe litoralul românesc asigură astfel servicii.


Travelift in Grecia
Travelift in Grecia

Dacă barca este pe uscat, urcată pe cavaleți, asigurați-vă că aceștia sunt foarte bine ancorați și securizați. Puteți folosi niște chingi suplimentare în X. Aveți grijă să nu lăsați nici un fel de materiale de protecție, sprayhood, bimini, vele sau alte materiale care ar putea opune rezistență la vânt sau ar putea duce la dezechilibrarea bărcii în caz de furtună. Nu subestimați puterea vânturilor de iarnă. De asemenea, este indicat ca barca să fie ușor înclinată spre pupă pentru a permite scurgerea apei de ploaie sau apei provenită de la topirea zăpezii. Asta în situația în care barca nu este împachetată ca în imaginea de jos.


Velierul Cassiopeia, complet protejat.
Velierul Cassiopeia, complet protejat.


NU LĂSAȚI OPERAȚIUNILE DE MENTENANȚĂ PENTRU PRIMĂVARĂ


La sfârșitul sezonului este tentant să împachetați barca într-o folie și să o lăsați așa până la primăvară. O astfel de abordare riscă să agraveze daunele mai mici sau mai mari suferite peste vară, ceea ce duce la cheltuieli inutile și risipă de timp înainte de începerea sezonului. Totodată, este știut faptul că forța de muncă, și așa deficitară pe litoralul românesc, este mai ușor de găsit după terminarea sezonului și prețurile cu manopera sunt mai mici. În plus, dacă aveți sau descoperiți o problemă tehnică aveți timp tot sezonul de iarnă să achiziționați piese noi și să organizați reparațiile în vederea remedierii problemei.


ORICE V-AȚI PROPUNE SĂ FACEȚI MOTORUL RĂMÂNE PRIORITAR. VALABIL ȘI PENTRU VELIERE.


Sunt multe lucruri care se pot face în vederea pregătirii bărcii pentru iernat dar motorul rămâne prioritar. Mai jos găsiți o listă care, deși nu este exhaustivă, acoperă majoritatea situațiilor, astfel:


A. Mentenanța motorului trebuie să fie pe lista de lucruri de făcut. Folosiți manualul producătorului, fie Yanmar, fie Volvo sau alt producator si cititi cu atentie instructiunile de pregatire a motorului pentru iarnă. Daca nu aveți acces la aceste manuale, instrucțiunile care urmează sunt general valabile. Si nu în ultimul rand apelați la specialiști.

B. Porniți motorul și verificați filtrele de ulei și de combustibil. Dacă aveți o problemă cu combustibilul, uleiul sau răcirea cel mai bine e să știți acum nu în ​​aprilie.

C. De semenea este indicat să faceți revizia periodică conform manualului motorului și să schimbați întreg uleiul. Depunerea de acizi formați în ulei ca urmare a folosirii acestuia scurtează viața motorului daca uleiul ramane peste iarnă. Recomandarea este să comandați piese de schimb și consumabile pentru întreg sezonul.

D. Tancul de combustibil este indicat să fie plin, pentru a evita formarea condensului, iar cu aceasta ocazie e bine să adaugați un tratament anti-fungic (biocid) peste combustibil.

E. Înlocuiți filtrele / cartușele de combustibil și ulei sau apă după caz.

F. Curățați motorul și administrați o protecție la mediu salin și umed, WD sau alte soluții specializate.

G. Curățați compartimentul motorului și verificați dacă există elemente care necesită atenție. Verificați curelele și alte elemente aflate în miscare și protejați-le cu soluții adecvate. Detensionați-le ușor pentru iarnă. Curațați sau vopsiți în alb santina pentru a evidenția eventuale scurgeri sau picături.


Un motor Yanmar după 30 de ani
Un motor Yanmar după 30 de ani

H. Notați în manualul de întreținere, operațiunile efectuate, orele de motor, data efectuarii reviziei, elementele de tinut sub observație etc.

I. Puneți o cantitate mică de vaselină pe bușoanele de la rezervoarele de combustibil pentru a opri infiltrarea apei de ploaie.

J. Evacuați lichidul de răcire și înlocuiți-l cu antigel și / sau cu un amestec puternic de răcire anti-îngheț. Cele mai multe motoare diesel folosesc o combinație de apă brută și răcire cu apă dulce - ambele necesită atenție atunci când îngheață afară. Eliminați lichidul din sistemul de răcire - deconectați un furtun de la pompa de circulație (cu excepția cazului în care există un robinet sau ștecher special), apoi reumpleți cu o soluție puternică de antigel. Rulați motorul pentru a circula complet pe noua soluție. Pur și simplu, scurgerea gravitațională a sistemului este puțin probabil să elimine toată apa din interior, ceea ce poate duce la înghețare și poate provoca pagube peste iarnă.

K. Îndepărtați impeller-ul/rotorul de la pompa de apă și luați în calcul să îl înlocuiți la începutul sezonului. Cel vechi il puteti tine ca rezerva daca nu este foarte uzat. Nu uitați înainte să opriți robinetul de la gura de admisie apă de mare.


Pompa de apă și locul unde este montat impeller-ul
Pompa de apă și locul unde este montat impeller-ul

L. În cazul în care barca ramâne în apă asigurați-vă că gurile de admisie apă sunt închise si blocate, astfel încât să nu se poată produce deschiderea lor accidenta