Acum când sezonul de sailing la Marea Neagră s-a încheiat, proprietarii de bărci, dacă nu au plecat deja spre zone mai calde, caută să le pregătească pentru iarnă. Deși cea mai bună metodă de a proteja o ambarcațiune este să o folosești, totuși datorită condițiilor de climă rece de la noi, acest lucru este mai dificil. De aceea am cules pentru proprietarii de bărci și nu numai, o serie de sfaturi pentru pregătirea bărcilor pentru sezonul rece, în speranța că în primăvară le veți găsi din nou în formă pentru noi călătorii și aventuri.
ASIGURAȚI-VĂ CĂ BARCA ESTE ÎN SIGURANȚĂ PESTE IARNĂ
Prevenirea pagubelor este cel mai important aspect al iernării unei barci. În cazul în care barca este lăsată în apă, asigurați-vă că este într-o locație protejată, de preferință și sub supraveghere permanentă. Întrucât pe litoralul românesc iernile friguroase pot duce chiar la înghețarea apei de mare, asigurați-vă că există cineva care poate sparge gheața în cazul în care ea se formează. Foarte util este să urmăriți prognoza în special temperatura exterioară și să țineți legătura cu administratorii marinei/portului. Din fericire cele câteva marine de pe litoralul românesc asigură astfel servicii.

Dacă barca este pe uscat, urcată pe cavaleți, asigurați-vă că aceștia sunt foarte bine ancorați și securizați. Puteți folosi niște chingi suplimentare în X. Aveți grijă să nu lăsați nici un fel de materiale de protecție, sprayhood, bimini, vele sau alte materiale care ar putea opune rezistență la vânt sau ar putea duce la dezechilibrarea bărcii în caz de furtună. Nu subestimați puterea vânturilor de iarnă. De asemenea, este indicat ca barca să fie ușor înclinată spre pupă pentru a permite scurgerea apei de ploaie sau apei provenită de la topirea zăpezii. Asta în situația în care barca nu este împachetată ca în imaginea de jos.

NU LĂSAȚI OPERAȚIUNILE DE MENTENANȚĂ PENTRU PRIMĂVARĂ
La sfârșitul sezonului este tentant să împachetați barca într-o folie și să o lăsați așa până la primăvară. O astfel de abordare riscă să agraveze daunele mai mici sau mai mari suferite peste vară, ceea ce duce la cheltuieli inutile și risipă de timp înainte de începerea sezonului. Totodată, este știut faptul că forța de muncă, și așa deficitară pe litoralul românesc, este mai ușor de găsit după terminarea sezonului și prețurile cu manopera sunt mai mici. În plus, dacă aveți sau descoperiți o problemă tehnică aveți timp tot sezonul de iarnă să achiziționați piese noi și să organizați reparațiile în vederea remedierii problemei.
ORICE V-AȚI PROPUNE SĂ FACEȚI MOTORUL RĂMÂNE PRIORITAR. VALABIL ȘI PENTRU VELIERE.
Sunt multe lucruri care se pot face în vederea pregătirii bărcii pentru iernat dar motorul rămâne prioritar. Mai jos găsiți o listă care, deși nu este exhaustivă, acoperă majoritatea situațiilor, astfel:
A. Mentenanța motorului trebuie să fie pe lista de lucruri de făcut. Folosiți manualul producătorului, fie Yanmar, fie Volvo sau alt producator si cititi cu atentie instructiunile de pregatire a motorului pentru iarnă. Daca nu aveți acces la aceste manuale, instrucțiunile care urmează sunt general valabile. Si nu în ultimul rand apelați la specialiști.
B. Porniți motorul și verificați filtrele de ulei și de combustibil. Dacă aveți o problemă cu combustibilul, uleiul sau răcirea cel mai bine e să știți acum nu în aprilie.
C. De semenea este indicat să faceți revizia periodică conform manualului motorului și să schimbați întreg uleiul. Depunerea de acizi formați în ulei ca urmare a folosirii acestuia scurtează viața motorului daca uleiul ramane peste iarnă. Recomandarea este să comandați piese de schimb și consumabile pentru întreg sezonul.
D. Tancul de combustibil este indicat să fie plin, pentru a evita formarea condensului, iar cu aceasta ocazie e bine să adaugați un tratament anti-fungic (biocid) peste combustibil.
E. Înlocuiți filtrele / cartușele de combustibil și ulei sau apă după caz.
F. Curățați motorul și administrați o protecție la mediu salin și umed, WD sau alte soluții specializate.
G. Curățați compartimentul motorului și verificați dacă există elemente care necesită atenție. Verificați curelele și alte elemente aflate în miscare și protejați-le cu soluții adecvate. Detensionați-le ușor pentru iarnă. Curațați sau vopsiți în alb santina pentru a evidenția eventuale scurgeri sau picături.

H. Notați în manualul de întreținere, operațiunile efectuate, orele de motor, data efectuarii reviziei, elementele de tinut sub observație etc.
I. Puneți o cantitate mică de vaselină pe bușoanele de la rezervoarele de combustibil pentru a opri infiltrarea apei de ploaie.
J. Evacuați lichidul de răcire și înlocuiți-l cu antigel și / sau cu un amestec puternic de răcire anti-îngheț. Cele mai multe motoare diesel folosesc o combinație de apă brută și răcire cu apă dulce - ambele necesită atenție atunci când îngheață afară. Eliminați lichidul din sistemul de răcire - deconectați un furtun de la pompa de circulație (cu excepția cazului în care există un robinet sau ștecher special), apoi reumpleți cu o soluție puternică de antigel. Rulați motorul pentru a circula complet pe noua soluție. Pur și simplu, scurgerea gravitațională a sistemului este puțin probabil să elimine toată apa din interior, ceea ce poate duce la înghețare și poate provoca pagube peste iarnă.
K. Îndepărtați impeller-ul/rotorul de la pompa de apă și luați în calcul să îl înlocuiți la începutul sezonului. Cel vechi il puteti tine ca rezerva daca nu este foarte uzat. Nu uitați înainte să opriți robinetul de la gura de admisie apă de mare.

L. În cazul în care barca ramâne în apă asigurați-vă că gurile de admisie apă sunt închise si blocate, astfel încât să nu se poată produce deschiderea lor accidentală.
M. Scoateți filtrul de aer și introduceți o cârpă sau o cârpă uleioasă în admisia și evacuarea aerului pentru a opri intrarea apei și totodată formarea ruginei în interior.
N. Asigurați-vă că bateriile sunt lăsate complet încărcate. Dacă este posibil, deconectați-le și păstrați-le undeva uscate și calde. În caz contrar, asigurați-vă că sunt încărcate regulat în timpul iernii. Este puțin probabil ca bateria încărcată să înghețe sau să se deterioreze. Izolați bateriile. Bateriile rămase neîncărcate pentru perioade lungi de timp pot necesita înlocuirea completă. Deconectați bateriile de restul sistemului electric și curățați și ungeți terminalele. Verificați ca toți consumatorii să fie deconectați inclusiv, alarmele, sisteme de navigație sau de monitorizare consum electric.

O. Verificați tot cablajul până la catarg și înapoi iar acolo unde sunt conectori incercați să ii protejați cu o soluție antioxidare. Uitați-vă după frecări, uzură și alte elemente care ar putea ridica probleme în exploatare.
MENȚINEȚI INTERIORUL USCAT ȘI AERISIT
A. Asigurați-vă că toate geamurile, trapele, chepengurile sunt închise și securizate și, dacă este posibil, permiteți o ventilație uscată în întreaga barcă - dezumificatoare etc. Dacă aceasta rămâne conectată la curent puteți folosi un dezumidificator electric, montat eventual în chiuvetă sau în baie, pentru a permite scurgerea, și un încălzitor.
B. Lasati frigiderul curat, oprit si cu ușa deschisă pentru aerisire. Un tratament de curățare nu a făcut rău nimanui.
C. Lasați toate dulapurile, ușile, eventual si podelele care duc spre santină deschise pentru aerisire.
D. Goliți toată instalația de apă inclusiv rezervoarele de ape reziduale, apă caldă si apă potabilă, apa din toaletă și din sifoanele de scurgere. Verificați de două ori că nu mai există nici un fel de agent cu risc de îngheț mai ales in pompele electrice sau manuale. În sifoanele de la baie, toaletă și chiuveta este recomandat să se pună antigel până la nivelul de bază.
E. Nu uitați sticle sau alte recipiente cu alimente sau lichide care riscă să înghețe peste iarnă.
F. Îndepărtați toate velele și materialele textile, lenjeria, imbracamintea etc pentru depozitarea într-un loc uscat. Asigurați-vă că toate velele sunt bine îndoite și acoperite. Este indicat ca cel puțin odată pe an acestea să fie spălate și inspectate/reparate.
G. Îndepărtați pernele, păturile pentru spălare și depozitare într-un loc uscat.
H. Îndepărtați toate obiectele de valoare și asigurați ușa de acces principală.
I. Asigurați-vă că toate capacele instrumentelor de navigație sunt corect fixate.
J. Îndepărtați orice echipament esențial care ar putea necesita întreținerea (cum ar fi rachete, plute de salvare etc.)
VELELE
Examinați velele pentru urme de deteriorarea a cusăturii, precum găuri, frecări, pete atât în timpul navigației - cele mai mici deteriorări vor apărea în mod clar împotriva soarelui - cât și la ambalarea velelor. Acordați o atenție deosebită zonelor de la colțul de fungă, de școtă sau de mură, precum și din zonele de învergare sau de cădere și la balene.
Dacă există mai multe suprafețe mici cu deteriorări marcațile, astfel încât toate acestea să poată fi găsite cu ușurință atunci cand doriți să le reparați sau de către cel însărcinat repararea velelor. Este recomandabil să apelați la specialiști pentru reparații, curățare și depozitare.

PUNTEA
Examinați toate elementele de pe punte, inclusiv gelcoat-ul, pentru o funcționare corectă și fără probleme. Acum este timpul perfect pentru a plănui eventuale modificări la nivelul punții și a amenajărilor care vor avea loc în timpul iernii - este mult mai ușor să realizați exact ceea ce este necesar atunci când experiența de navigație cu barca este încă proaspătă în mintea ta. Verificați scripeții, șinele, cabestanele, cockpit-ul, instrumentele de navigație, timonele, balcoanele și orice al piesă aflată pe punte. Efectuați reparații sau mententenanța lor dacă se impune. Nu uitați de fendere și dinghy.
Se recomandă spălarea cu apă dulce a punții și echipamentelor aflate pe ea și, acolo unde este cazul acoperirea cu o pelicula contra UV a punții și a operei moarte. Elementele de inox trebuie protejate cu o soluție specială. Atenție mare la apa de ploaie! Trebuie asigurată o scurgere gravitațională pentru a evita formarea de zone cu gheață pe punte, cockpit. Mai există și varianta mai costisitoare a infolierii intregii ambarcatiunii pentru a proteja integral puntea.
GREEMENTUL
Fungile, școtele și alte parâme se uzează în timp datorită apei sărate, tensiunilor și frecărilor. Ele trebuie spălate cu apă dulce sau înlocuite dacă este cazul.
O verificare completă este utilă - este mult mai ușor să rezolvăm orice problemă acum decât în ultimă clipă la începutul sezonului. Înlocuirea unei fungi necesită timp și uneori o investiție majoră.
Catargul, crucetele, straiul pupa sau prova și sarturile trebuie verificate cu minuțiozitate. În mod normal această operațiune trebuie făcută ca și rutină și în perioada de vară, fie înainte de fiecare ieșire, fie zilnic în cazul unei traversade mai lungi. Pe website-ul www.selden.com găsiți niște manuale foarte bune pentru efectuarea unor astfel de operațiuni.

În general, înainte de pregătirea bărcii pentru iarnă sau cand aceasta urmează să staționeze o perioda mai lungă este bine să detensionați toată arborada.
Echipamentele de siguranță și salvare
Ar trebui examinat tot echipamentul de siguranță - verificați datele de expirare ale EPIRB-ului, datele de revizie ale plutei de salvare, vestelor de salvare. Programați-vă din timp pentru efectuarea reviziei periodice ale echipamentelor de salvare și siguranță. Curățați, reparați sau înlocuiți echipamentele de salvare acolo unde este cazul.
Final
Această articol nu se dorește a prezenta o listă exhaustivă, dar vă va oferi o idee bună despre lucrurile pe care trebuie să le luați în considerare atunci când puneți barca la iernat. S-ar putea ca unii termeni de specialitate să nu fi fost folosiți în sensul lor corect. Nu am pretenția că toate sfaturile au fost testate de mine de aceea sunt deschis și vă invit să vă spuneți cu părerea.
Atunci când aveți îndoieli este recomandat să apelați la un specialist. Anumite improvizații /experimente vă pot costa o avere, mai ales intervențiile la motor și nu numai.
Aici gasiți un check list cuprinzător în limba engleză cu operațiunile necesare unei pregătiri a ambarcațiunii pentru iarna.
În final, asigurați-vă că șantierul/marina dispune de detaliile dvs. de contact actualizate, în caz de necesitate.
Comments