top of page

Comunicații offshore (I) Iridium Go!

Iridium Go!

Asa cum bine stiți, pe mare comunicațiile sunt esențiale, în primul rand pentru aspecte ce țin de siguranța pe mare, de necesitatea accesarii datelor meteo actualizate și nu în ultimul rand din motive de confort psihic, știind că cineva de la capătul firului te poate ajuta în caz de urgențe medicale, tehnice etc.


Iridium Go!
Iridium Go!

Dacă în zonele costiere sau chiar și în zonele mai circulate exista alternativa telefoanelor mobile sau a statiilor radio VHF, în cazul traversadelor peste mari și oceane sau la distanțe mai mari de 30-50 de mile de uscat singurele optiuni de comunicare raman statiile SSB (despre care vom discuta în alt articol) și telefoanele/terminalele cu acces la satelit.

Am promis mai demult ca voi reveni cu un articol mai amplu despre noul aparat Iridium Go! produs si comercializat de catre Iridium. Produsul nu este doar un nou telefon necesar comunicarii prin satelit, ci un dispozitiv inovativ care se leagă la reteaua de sateliți Iridium, iar utilizatorii (maxim 5) se pot lega prin WiFi cu smartphone-urile sau tabletele personale la el și implicit la rețeau Iridium. Prin aplicatiile proprietar Iridium (iOS, Android) practic orice telefon mobil se poate transforma în telefon prin satelit, permițând ca pe langa comunicatiile de voce să se efectueze si comunicatii de date.


Constelația de sateliți Iridium

Despre reteaua de sateliti Iridium ar trebui facute cateva mici precizari de ordin tehnic si comercial. Conform Wikipedia, constelația de sateliți Iridium (așa cum mai este denumită) este o rețea de sateliți care oferă servicii de voce și date, telefoanelor prin satelit, pagerelor și transponderelor pe întreaga suprafață a Pamântului. Iridium Communications este proprietară, operează rețeaua și vinde echipmantele și serviciile de acces la retea.


Initial a fost concepută de Bary Bertiger, Raymond J.Leopold and Ken Peterson în 1987 (fiind protejată prin patent de către Motorola în numele celor trei in 1988) și după aceea dezvoltată de Motorola pe baza unui contract până în anul 1998, 1 noiembrie, data când rețeaua a devenit operațională și intrată în circuitul commercial

In present, constelația Iridium este constituită din 66 de sateliți aflați pe așa numita orbită joasă a Pământului la 781 de km. Calculele ințiale au arătat că pentru acoperirea întregii suprafețe a Pământului sunt necesari 77 de sateliți, de unde si denumirea de Iridium, metalul cu numărul atomic 77.


Iridium a folosit SpaceX pentru lansarea ultimei generații de sateliti
Iridium a folosit SpaceX pentru lansarea ultimei generații de sateliti

Fiecare satelit suporta pana la 1.110 convorbiri telefonice simultane la 2400 bit/s si cantareste aproximativ 700 kg. Aceasta viteza ne aduce aminte de perioada preistorica a conexiunilor prin dial-up și, așa cum veți vedea în timpul testelor, acest aspect este cel mai suparator în anumite circumstanțe.

În acest moment, Iridium a lansat noua generație de sateliți numită Iridium Next care se asteapta sa fie pe deplin operațională pana la sfarsitul anului 2018. Aceasta va furniza o viteza de 128 kbit/s pentru terminalele mobile și pan la 1,5Mbit/s pentru terminalele existente Iridium OpenPort iar pentru terminalele fixe va furniza o viteza de pana la 8 Mbit/s. Din pacate, in acest moment doar doua terminale, destinate serviciului Iridium Certus aferent Iriudium Next, exploatează la maxim capacitatea de viteza a retelei, Thales și Sailor 4300, care au un pret de vanzare de aproape 8.500 USD.


Revenind la terminalul care are deja doi ani de cand a fost lansat, Iridium Go!, acesta a fost testat în doua traversade peste Atlantic și se dovedește, chiar și la momentul scrierii articolului deosebit de util, pentru orice echipaj care are nevoie de date sau comunicari cu tărmul în regim offshore.


Aparatul pe care l-am achizitionat prin intermediul site-ului predicwind.com, atat de cunoscut navigatorilor pentru prognozele meteo, are integrat în el aplicația Offshore de la Predictwind. Atenție, a nu se confunda cu aplicația de bază Predictwind. Aplicația Offshore are un menu suplimentar de control a terminalelor satelit prin care se doreste download-area prognozelor de vant, sub forma cunoscută de grib-uri și un management mai bun al comprimării datelor.

Predictwind avea o ofertă legată de aplicațiile lor, contul de pe site și terminalul Iridium Go!, dar provider-ul de telefonie prin satelit este o firmă cunoscută din SUA, satphonestore.com care, ulterior am aflat că are filiale și în Europa. Acest aspect este important din punct de vedere al taxelor vamale care s-au ridicat la 1.200 lei. La acestea trebuie adăugat și TVA-ul.

Mai jos aveți costurile de achiziție . Între timp acestea sunt mai scăzute cred că undeva la 825 EUR pe amazon.com.


Costuri achiziție echipament și exploatare

Iridium GO!, SIM Card, Wall Mount, Antenna, 40 Foot LMR400 Antenna Cable Kit (US$1,190)

One Additional SIM Card (US$10)

Additional Battery ($US67)

Rigid Nylon Carry Bag with Karabiner (US$35)

GO! Unlimited Plan($50) - Highly Recommended - The most popular plan to save money

FedEx International Expedited $185


Ce gasești în cutie


În cutie găsești terminalul care este foarte bine construit, simplu și deosebit de robust, avand o antenă culisantă integrată în el, un display foarte mic cu doar două linii de afisaj; antena exterioară care este absolut necesară, având în vedere că terminalul l-am montat interior; un suport util ce permite montarea și scoaterea lui facilă în cazul în care se dorește transportarea lui în grab bag; cablul pentru antena exterioara si adaptor necesar conectarii la terminal precum și suport pentru montat antena.


Atentie mare la montajul antenei exterioare, aceasta avand nevoie de cel putin 3 metri liberi pe plan orizontal, orice rabat ducand la pierderea semnificativă a puterii de a receptiona semnalul satelitilor. Ghidul care însoțește terminalul este ușor de urmat iar montajul se poate face de orice persoană care are abilități tehnice minimale.


Aplicatiile Iridium Go! și Iridium Mail.
Aplicatiile Iridium Go! și Iridium Mail.

După instalarea fizică, introducerea cartelei sim și activarea acesteia de către providerul de telefonie prin satelit, am instalat aplicațiile. Iridium a ales sa făcă doua tipuri de aplicații: Iridium Go! dedicată telefoniei, sms-urilor, twitter-ului, tracking-ului și un buton de SOS, în timp ce Iridium Mail este dedicate e-mailurilor transmisiunii de date, aplicațiilor de vreme, Twitter și Facebook.

Ambele aplicații trebuie instalate și configurate. Instrucțiunile sunt relative accesibile dar necesită în anumite cazuri o atentă citire, având în vedere că acestea diferă de cele commune cu care ne-am obișnuit. Recomand să vă alocați cel putin 2-3 zile de utilizare intensivă pentru a configure corect toate setările și a vă obișnui cu utilizarea.


Utilizare